At Home

At Home Magazine April 2007


Transforming an interior space into a beautifully designed bathroom and living room is a true art. We asked specialist design consultants to reveal how they did it... Debbie Neal Interiors is a North London based practice that handles projects from a single room makeover to full property refurbishments with project co-ordination, including kitchens and bathrooms. The team has a flexible approach when working with clients to incorporate their preferences, practical requirements and budget, whether their style be classical or contemporary.

Bathroom - The clients are both busy barristers living in a Victorian property in West London. They wanted their drab bathroom turned into a tranquil retreat from today's hectic lifestyle - a bit of hotel chic. they neither wanted it too contemporary nor traditional, but in keeping with the period of the property. The original features were to remain. A seperate shower and bath were to be included.

Design:- An acrylic contemporaty roll top bath was sourced to save reinforcing the floor. This was installed with floor-standing taps adjacent to the fireplace. The walk in shower was created using an extra large shower tray, and by using a rain fixed head shower rose, only one glass panel was necessary to screen off the shower. The existing dated sink was replaced with a wall hung contemporary version, and a new back-to-wall W.C. was installed. Under the worn out lino, the original floorboards were discovered, which were sanded back, sealed and stained in a walnut varnish. Stone effect ceramic tiles in two size formats were used around the bath, shower and sink, with the remaining walls painted in a complementary stone colour. A bottom up blind was used to allow privacy without blocking out natural light. Although alot had been fitted into the room, the simple lines and tonal natural colours kept it easy on the eye, creating the tranquil and sophisticated look and feel that the clients had requested. Budget £10,000.

Living Room - The clients were a couple living in a converted commercial space in North London. They requested a minimalist look for this project. Furniture was required to be unusual in shape but comfortable, bold colours were also requested. The existing fireplace and flooring were to remain.

Design:- Taking the brief onboard, it was clear that the sofa was going to be the dominant factor in this project. Finally a sofa was sourced that was unusual in its organic shape, and comfortable for the client, with the added bonus that the measurements could be adjusted to accommodate the room. For the fabric natural colouring was definitely out, therefore an elephant grey soft fabric was chosen. In addition to the sofa a swivel chair from the same range was ordered. The request for bold colours was fulfilled by using large cushions in red, orange and green, and artwork that took onboard those colours. A grey glass coffee table and red shaggy rug completed the look. For storage an oak shelving unit was commissioned which mimicked the curves on the sofa and fireplace. Silhouette blinds where chosen for providing privacy whilst open as the property was pave lined. A warmer and brighter colour freshened up the walls as the property was a little on the dark side. The overall look was soft curves and organic shapes, minimalist yet homely, and a sofa that you never wanted to get up from. Budget £20,000.